Moravcsik Éva javaslatai

Ezúttal Moravcsik Éva, az ID Budapest tulajdonosa jelentkezik. Hozzá kell tennünk, hogy Éva hibátlan olasz nyelvtudása, remek szakmai meglátásai nélkül ez a webáruház sem jöhetett volna létre, úgyhogy ezúton is csak megerősíteni tudjuk a kedves olvasót, jó helyen jár.

Éva javaslatait naponta bővítve tesszük közzé. Lássunk hozzá!

  1. Az első és legfontosabb, hogy bátran vállaljuk fel a személyiségünket, ne csak a divatot kövessük, Az otthonunk akkor lesz autentikus, ha az életmódunkat és stílusunkat fejezi ki. Inspirálódjunk magazinokból, Pinterestről, ez fontos, de ne másoljunk le semmit egy az egyben és ne feledkezzünk meg a funkcionalitásról sem. Bármilyen szép is egy enteriőr, ha nem kényelmesen használható és nem a mi személyes igényeinkre van szabva, nem fogjuk szeretni.
  2. Foglalkozzunk a világítással. Tapasztalatom alapján a bútorokra, színekre jut a figyelem nagy része és a világításra már sem pénz, sem energia nem marad, pedig a megfelelő funkcióhoz társított megfelelő fény csodákra képes.
  3. Ne hagyjuk figyelmem kívül az előszobát. Általánosan elkövetett hiba, hogy az előszobára nem fordítunk nagy figyelmet, pedig ez olyan, mint a névjegyünk. Ez adja az első benyomást. Barátságossá és hívogatóvá tehetjük egy antik fotellel, családi fotókkal a falon, egy kontrasztos, izgalmas tapétával, ami optikailag elválasztja a többi tértől.
  4. Használjunk növényeket. Egy-egy „túlméretezett” darab pl a bejáratnál vagy a nappaliban extra hatást eredményezhet és alacsony költségvetéssel tudjuk feldobni az enteriőrt, egyben friss oxigénnel is látjuk el a teret.
  5. Ha bizonytalanok vagyunk a stílusban és színben nyúljunk a semlegeshez. Ez nem egy bátortalan, hanem egy biztos döntés. Egy neutrális szín, természetes anyag mindig sikkes és elegáns és magában rejti az átalakulás lehetőségét. Bármivé válhat. Olyan, mint a divatban a fehér ing vagy a kis fekete ruha, bármivel kombinálható. Igyekezzünk alapnak örök darabokat választani, amik nem mennek ki a divatból.  A fa és a fehér pl ilyen. Fehér falak és valódi fa padló. Az örök klasszikus, miközben az összkép friss és elegáns lesz tőle és hangulatunktól függően bármilyen kiegészítővel passzolni fog.
  6. Mondjunk búcsút a szimmetriának, hacsak nem olyan történelmi darabokról van szó, amik csak párban mutatnak. A szimmetrikus tér statikus és valljuk be, olykor kicsit unalmas. Vállaljuk bátran az asszimetriát, sokkal izgalmasabb, vonzza a tekintetet. Alkalmazzuk pl az aranymetszés arányait
  7. Ne féljünk a használt, régi daraboktól. Kutassunk antikváriusoknál. A régi és a modern egyvelege különös személyes hangulatot és melegséget kölcsönöz az otthonnak. Ha családi emlékeink vannak azok plusz értéket adnak egy mai enteriőrnek is. Ne dobáljuk ki a nagyi dolgait gondolkodás nélkül. Ruházzunk rájuk kreatívan új funkciót, ettől végképp izgalmasak lesznek. Nekem pl az előszobában egy régi tálas a fogasom. A régi tányérok helye a kalap- és sáltartó, a bögre akasztók pedig a kabát fogasok. A nagymamám biztos meglepődne, ha látná, de mindenki rajong érte.
  8. S az utolsó tanács- épp mint az öltözködésben – a kevesebb néha több. Mondják, hogy az utolsó kiegészítőt, amit felvettünk, indulás előtt hagyjuk az előszobában, így lesz tökéletes az outfit. Valahogy így van ez az otthonunkkal is. Ne zsúfoljuk tele. Ha túl sok a kedvenc, cserélgessük és csak azt tartsuk meg, ami valóban a személyiségünket tükrözi. Így lesz a lakás a valódi otthonunk, ahol tényleg jól érezzük magunkat és ahova öröm hazatérni.
  9. Ha mindezek után mégis bizonytalanok vagytok, forduljatok szakemberhez?. Mindig örömmel segítünk. Itt megtaláltok: idbudapest.com.