Mire figyeljünk – a radiátor kiválasztása

Radiátor üzemmód

A modern radiátorok már többféle „meghajtással” üzemeltethetők:

A legelterjedtebb a meleg vizes radiátor, melyben az egyik (be)csatlakozási ponton a meleg víz befolyik, a radiátor testében keringve átmelegíti azt, majd kissé lehűlve a másik (ki)csatlakozási ponton távozik a fűtőtestből.

Az elektromos radiátort nem kell csatlakoztatni a meleg vízhálózathoz. Annak rendszerét egy speciális folyadékkal feltöltik beüzemelés előtt, majd a benne lévő fűtőpatron elektromos áramba csatlakoztatásával felmelegíti a radiátort.

A hybrid (vegyes üzemű készülékek) mindkét működési módon üzemelnek. Különösen ajánlottak fürdőszobákba, ugyanis a meleg vizes rendszer lekapcsolása (fűtési idény) után is biztosítják a meleget, s a törölközők és a falak gyors szárítását.

Radiátor alapanyaga

Ma már többféle alapanyagból, felülettel készülnek radiátorok:

  • Acél
  • Öntöttvas
  • Alumínium
  • Tükör, üveg
  • Gyanta
  • Márvány

Nagyon fontos, hogy egy rendszeren belül lehetőleg azonos alapanyagú radiátorokat üzemeltessünk, azaz az acél és alumínium radiátorok egy fűtési körön belüli alkalmazása nem ajánlott!

Radiátor teljesítmény

Gépész által megállapított szükséges teljesítményadatokat és csatlakozási módozatokat szükséges figyelembe vennünk, hiszen azok ismeretével tudunk olyan radiátort rendelni, amely

  • biztosítani fogja a helyiség szükséges hőmérsékletét
  • a legpraktikusabb és látványosabb módon csatlakozik a hálózathoz

A Radiátor mérete

A számos radiátor típust megannyi méretben gyártják, azért, hogy megfelelhessenek a teljesítmény elvárásoknak.

Általánosságban elmondható, minél nagyobb egy radiátor (hőközvetítő) felülete, annál nagyobb teljesítmény leadására képes.

A fő méretadatok: szélesség, magasság és mélység.

A méretek megadásánál lényeges, hogy a radiátor aljának a talajtól legalább 10-15 cm-re kell elhelyezkednie.

Az elhelyezéstől függően a szelepek és csatlakozások is helyet foglalnak el, így azok kiterjedését tanácsos hozzászámolni a szélességi vagy magassági méretekhez.

A radiátor megjelenése

Az eddigiek ismeretében rengeteg gyönyörű radiátor közt választhatunk, mely illik az elképzelt enteriőrbe. Termékeinkről webáruházunkból és digitális katalógusunkból is tájékozódhat minden érdeklődő.

A design után rendeljünk hozzá megfelelő színt és felületet, melyeket akár az aktuális trendeknek, akár a klasszikus környezetnek megfelelően is igényhez mérten hangolhatunk.

A radiátor burkolása – Eszedbe ne jusson!

Még manapság is sok helyen azt tapasztaljuk, hogy a radiátorokat beburkolják – általában – különféle fadobozszerű „alkotásokkal”

Miért nem javasoljuk ezt a megoldást?

1.Mert általában rendkívül csúnya

2.Mert a becsomagolt radiátor fűtésteljesítményét jelentősen korlátozza

3.Mert napjainkban már annyi gyönyörű design radiátor kapható, hogy bármilyen enteriőrnek a dísze lehet, s nem az eltakarandó eleme

4.Egy szép design radiátor nem drágább egy átlagos radiátor és „doboz” együttes áránál

Radiátor információk és támogatás

A lehető legegyszerűbb megoldást javasoljuk:

A +36 20 40 222-s számon azonnal állunk rendelkezésére, hogy

-bemutassuk a modelleket, új trendeket

-megfelelő ajánlatot adhassunk

– segítsünk a döntésben